Afsluiting jaar 2022

De (financiële) wereld verandert in rap tempo, het advies is om dat goed voor uzelf te blijven monitoren. Lukt u dat niet zelf of bent u daar onzeker over, dan kunt u uiteraard een beroep doen op de kennis van TMA Consultancy.

Firm News

Afsluiten jaar 2022

2022 was een roerig jaar, daar kunnen we kort over zijn. Er speelt zich op dit moment nogal wat af in de wereld en de economische gevolgen zijn dan ook voor velen voelbaar of kunnen daar in de toekomst zeer waarschijnlijk voor gaan zorgen.

Na een lange tijd van economische groei, extreem lage rente, stabiele inflatie en (voor velen) financiële onbezorgdheid heeft dat positieve gevoel inmiddels plaatsgemaakt voor grote onzekerheid op veel fronten en financiële onrust. We kennen allemaal de verhalen die wij dagelijks horen of te lezen krijgen. Inmiddels wordt ook duidelijker dat de overheid steeds minder in staat is om onze problemen ‘tijdelijk’ op te lossen. We hebben bijvoorbeeld ook te maken met wetgeving uit Brussel.

De afgelopen jaren zijn veel relaties overgestapt op lagere hypotheekrentes met een lange rentevasteperiode. Met de kennis van nu een hele geruststellende gedachte, maar….

 

Verandering

Als hypotheekadviseur houd ik mij ook veel bezig met financiële planning (particulieren en zelfstandigen). Die lagere rente is natuurlijk heel fijn, maar er zijn nog vele andere zaken die financiële onrust kunnen veroorzaken. Ik noem er een paar:

  • Bouw ik wel genoeg pensioen op? Hoeveel inkomen heb ik te zijner tijd eigenlijk nodig?
  • Wat gebeurt er bij overlijden, kan de achterblijvende partner dan wel in het huis blijven? En heeft mijn partner op dat moment genoeg inkomen om van te leven?
  • De vraag naar arbeidskrachten is nu nog groot, maar hoe is dat over een jaar? En kom ik met mijn opleiding, werkervaring in combinatie met mijn leeftijd echt nog wel zo gemakkelijk weer aan de slag als het even tegen zit?
  • Arbeidsongeschikt worden overkomt altijd een ander, maar wist u dat de kans op arbeidsongeschiktheid ongeveer 10.000 (!) keer groter is dan overlijden?
  • Als ik arbeidsongeschikt word, dan heeft mijn werkgever toch een verzekering? En de overheid gaat mij toch een uitkering verstrekken?

Dat velen het overzicht kwijt zijn is (vind ik) heel begrijpelijk, door de enorme berg regels van de overheid, banken en verzekeraars is het maken van een berekening op de achterkant van een sigarendoos geen optie meer. Snelle rekentools die u laten zien dat u tekorten heeft en u van alles moet verzekeren zijn er genoeg. Het is echter beter om uw totale situatie eerst goed in beeld te brengen, te zien wat er gebeurt als u verder niets doet en daarna eventuele oplossingen bedenkt.

Al zo’n 25 jaar bouw ik aan hypothecaire planningssoftware. De relaties van TMA Consultancy weten inmiddels dat die informatie uitgebreid, maar heel herkenbaar is. Ik vind het belangrijk dat relaties niet alleen de conclusies en samenvattingen zien, maar ook uitgelegd krijgen hoe die uitkomsten tot stand komen.

Bent u benieuwd hoe een hypotheekadvies (aankoop of oversluiting) of een financiële planning eruit ziet, stuurt u mij dan een bericht of een e-mail naar info@tmaconsultancy.nl (bellen kan uiteraard ook). U krijgt dan van mij een voorbeeldadvies of -planning. Dat is een fictieve case en uitsluitend bedoeld om een indruk te geven hoe een advies of planning eruit komt te zien.

Kom in contact!

Vul dit formulier in om met ons in contact te komen. 

Contactgegevens
Volg ons