Rentevaste periode voorbij? Zorg dat uw niet te veel betaalt

Uit recent onderzoek van de Nationale Hypotheekbond is gebleken dat huizenbezitters op de lange termijn € 10.000 tot € 20.000 te veel betalen als hun rentevaste periode is geëindigd. Loopt uw rentevaste periode ook binnenkort af?

hypotheken

Wanneer begin ik met rondkijken?

Veertien procent van de huiseigenaren (ongeveer 470.000 mensen) moet jaarlijks zijn hypotheek verlengen. Zo’n 60 procent van deze groep tekent daarbij klakkeloos voor het verlengingsaanbod van de huidige geldverstrekker en laat daarbij een hoop geld liggen.

Iedereen met een bestaande hypotheek krijgt drie maanden voor het verstrijken van de rentevaste periode een bericht van de huidige geldverstrekker met een nieuw rentevoorstel. In dit voorstel staan de rentes en periode waartegen de hypotheek opnieuw wordt vastgelegd. U kunt direct tekenen, maar wij adviseren om vooral eerst even rond te kijken. Op dat moment heeft u nog voldoende tijd om te inventariseren of u ergens anders niet beter of goedkoper uit bent door de hypotheek over te sluiten.

Wanneer is oversluiten interessant?

Bij het oversluiten van de hypotheek betaalt u geen boeterente, maar u betaalt wel opnieuw advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten én notariskosten. Laat dus berekenen of oversluiten voor uw situatie voordeliger is, ook op de lange termijn. Binnen welke periode kunt u de kosten met een lagere hypotheekrente terugverdienen? Daarnaast is het belangrijk om te weten wat uw maximale leencapaciteit is op basis van het huidige inkomen en de waarde van de woning.

Er is veel veranderd, tijd om de overige zaken ook weer eens goed in beeld te brengen?

Niet alleen bij het kopen van een woning, maar ook tussentijds is het van belang uw hypotheek en overige financiële zaken te toetsen aan de (snel) veranderende omstandigheden. Het einde van de rentevaste periode is zeker een perfect moment om dat ook gelijk op te pakken.

Laat u goed adviseren!

De hypotheekrente is de afgelopen jaren gedaald en staat momenteel op een historisch laag niveau. Ook zijn er nieuwe aanbieders op de markt gekomen, met interessante rentes en voorwaarden. Dus het is de moeite waard om verder onderzoek te doen. Wij helpen u hierbij en brengen voor u in beeld over welke periode de kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek zijn terugverdiend.

Extra tips

  • Vraag ook naar de andere looptijden, naast de huidige renteperiode.
  • Let op de uiterste inzenddatum om uw keuze door te geven. Dit ligt vaak ruim voor de datum waarop de nieuwe rente van kracht wordt. Als u niet tijdig reageert, hanteert uw huidige geldverstrekker dezelfde renteperiode als voorheen.

Kom in contact!

Vul dit formulier in om met ons in contact te komen. 

Contactgegevens
Volg ons