Huiseigenaar slaat aan het hypotheekshoppen
06/11/2018
Consument positief over hypotheekadviseur als geldverstrekker review vraagt
21/03/2019
Alles

Inkomensverklaring Ondernemer verplicht voor NHG-hypotheek

 

Ondernemers die langer dan een jaar actief zijn en een hypotheek willen sluiten met Nationale Hypotheek Garantie moeten vanaf 1 januari 2019 hun inkomen vast laten stellen door een onafhankelijk rekenexpert. De Inkomensverklaring Ondernemer, nu nog een pilot van NHG, wordt in het nieuwe jaar verplicht.

NHG startte deze zomer een pilot waarbij ondernemers hun inkomen kunnen laten bepalen op basis van verdiencapaciteit. Hierdoor hoeven zij om in aanmerking te komen voor een NHG-hypotheek niet langer minstens drie jaar actief te zijn. Met de Inkomensverklaring Ondernemer kunnen ze na 12 maanden al een hypotheek met garantie aanvragen.

Vier rekenexperts

De pilot loopt eind deze maand af. Vanaf 1 januari wordt de Inkomensverklaring Ondernemer verplicht voor alle ondernemersvormen die een NHG-hypotheek aanvragen. Nationale Hypotheek Garantie heeft vier onafhankelijke rekenexperts geaccrediteerd om de inkomens van ondernemers te bepalen. Dit zijn Overviewz (Barneveld), Pentrax Advies (Nijmegen), Raadhuys (Den Haag) en Zakelijk Inkomen (Nieuwegein).

IB-aangifte

Inmiddels bieden 19 geldverstrekkers de NHG-hypotheek met Inkomensverklaring Ondernemers aan. Ondernemers die langer dan drie jaar actief zijn, kunnen een lening met Nationale Hypotheek Garantie aanvragen zonder deze verklaring. Zij kunnen volstaan met hun IB-aangiftes van afgelopen drie jaar. Echter hebben vrijwel alle geldverstrekkers inmiddels aangegeven altijd een Inkomensverklaring op te vragen, dus ook als de ondernemer langer dan 3 jaar actief is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *