Berekeningen maximale hypotheek en hypotheeklasten op internet
26/09/2018
Inkomensverklaring Ondernemer verplicht voor NHG-hypotheek
19/12/2018
Alles

Huiseigenaar slaat aan het hypotheekshoppen

Woningbezitters die verhuizen of een nieuwe hypotheek afsluiten, gaan daarbij actief op zoek naar de laagste rentes. De grootste slachtoffers van dat geshop: grootbanken als ABN Amro en Rabobank.

Zij verliezen aan marktaandeel onder verhuizers en oversluiters, meldt adviesbureau IG&H vanochtend. „Banken hebben het lastig met het vasthouden van bestaande klanten”, constateert senior manager Joppe Smit. Wie voor het eerst een huis koopt, klopt voor een hypotheek nog het vaakst bij een bekende bank aan.

Verhuizers en oversluiters vinden hun heil steeds meer bij zogenoemde regiepartijen: merken die als loket opereren voor institutionele geldverstrekkers zoals pensioenfondsen en grote beleggers. Van elke vijf mensen die de ene koopwoning voor de andere verruilen, sluit er eentje een hypotheek bij zo’n regiepartij af.

Voor een gemiddelde hypotheekafsluiter in die categorie zijn de laagste rentes ook daar te vinden: 2,53% voor twintig jaar rentevast bij Hypotrust, tegen 2,84% bij ABN Amro en 3,1% bij Rabobank.

Uit de cijfers van IG&H blijkt ook dat de hypotheekomzet met slechts 3,8% groeit, het laagste percentage sinds 2012. Dat is opvallend, want de huizenprijzen stijgen nog wel. Smit concludeert dat „huizenkopers steeds vaker en meer eigen geld meenemen”.

(bron: De Telegraaf 6-11-2018)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *