‘Ex-partners trekken vaak allebei volledig hypotheekrente af’

De meeste fouten doen zich volgens de Belastingdienst voor met de hypotheekrente en de kinderopvangtoeslag. “Zo trekken ex-partners vaak allebei de volledige hypotheekrente af. Dat mag niet”, zegt John van Vliet, hoofd van de projectgroep Scheiden bij de Belastingdienst, in het AD.

Fiscale partners

Voor wie verder wil

De Belastingdienst begint vandaag onder de naam ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’ een voorlichtingscampagne voor gescheiden stellen. Die maken nu veel fouten in hun aangifte. Het vaakst gaat het mis bij de hypotheekrenteaftrek. 

De helft van de gescheiden stellen met een koophuis maakt fouten bij het invullen van de belastingaangifte. Dat kan tot flinke naheffingen leiden. Dat blijkt uit twee steekproeven van de fiscus onder 1.800 Nederlanders die uit elkaar gingen. 

Renteaftrek

De meeste fouten doen zich volgens de Belastingdienst voor met de hypotheekrente en de kinderopvangtoeslag. “Zo trekken ex-partners vaak allebei de volledige hypotheekrente af. Dat mag niet”, zegt John van Vliet, hoofd van de projectgroep Scheiden bij de Belastingdienst, in het AD. Bij ex-partners zonder eigen woning bevat in één op de vijf gevallen de aangifte fouten. De voorlichtingscampagne bestaat onder andere uit een online checklist. Gescheiden stellen kosten de Belastingdienst veel inspanningen. Zo bellen exen vijf keer zo vaak de Belastingtelefoon. Ook maken ze twee keer zo vaak bezwaar.

Nog één keer fiscale partners

De fiscus adviseert mensen die uit elkaar zijn gegaan nog één keer als fiscale partners samen de aangifte in te vullen. Ze kunnen dan nog eenmaal de inkomsten en aftrekposten op gunstige wijze verdelen.

“Op het moment dat mensen uit elkaar gaan is het verstandig afspraken over fiscale zaken te maken en op papier te zetten. Daarnaast adviseren wij mensen met een voorlopige aanslag deze aan te passen en niet te wachten tot de aangifteperiode van het jaar daarop. Ook is het belangrijk toeslagen op tijd te wijzigen of aan te vragen”, aldus de Belastingdienst in een persbericht over de nieuwe campagne.

Kom in contact!

Vul dit formulier in om met ons in contact te komen. 

Contactgegevens
Volg ons